Ανθρώπινες σχέσεις: Γιατί δεν ακούει;

από τη Νικολίνα Γκιουρτζή  
Πολύ συχνά στη ζωή μας έχουμε ακούσει για ζευγάρια που δυσκολεύονται στον τομέα της επικοινωνίας και πιο συγκεκριμένα παραπονιούνται για το ότι οι σημαντικοί άλλοι στη ζωή τους δεν τους ακούνε. Συνήθως φαίνεται πως ακούν όμως στην ουσία δεν παρακολουθούν τον-ην σύντροφο τους. 

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η μη-επικοινωνία οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, για την αύξηση των διαζυγίων ενός ζευγαριού.


Οι ικανότητες του ‘‘καλού ακροατή’’ δεν είναι αυτόματες. Μεγαλώνοντας ο κάθε άνθρωπος έχει αναπτύξει ιδιαίτερες και διαφορετικές δεξιότητες επικοινωνίας, γεγονός που οφείλεται σε ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, όπως για παράδειγμα το φύλο. Βασιζόμενοι όμως σε όλες αυτές τις <<στερεότυπες & κατασκευασμένες>> αντιλήψεις σχετικά με το φύλο, βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα που πολλές φορές δεν απευθύνονται στην πραγματικότητα. Τέτοιες αντιλήψεις θα μπορούσαν να είναι οι εξής: ``Προτιμά να δει ποδόσφαιρο από το να μιλήσουμε``, ``Προτιμά να μιλήσει στο τηλέφωνο με τις φίλες τις από το να βγει έξω μαζί μου``, και άλλες πολλές…Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι κωμικοί χρησιμοποιούν τέτοιου είδους εκφράσεις για να φτιάξουν τα αστεία τους, γιατί μια τέτοια δήλωση είναι όντως αστεία, άλλωστε πολλοί εκείνοι τη στιγμή θα γελάσουμε γιατί θα τη συνδέσουμε με δική μας προσωπική στιγμή. ΛΑΘΟΣ!!!

Να όμως τι πραγματικά συμβαίνει: άντρες και γυναίκες έχουν ανατραφεί εντελώς διαφορετικά και έχουν μάθει να επικοινωνούν με τον άλλο σε ένα δικό τους πλαίσιο. Το βιβλίο ``Men are from Mars, Women are from Venus`` του John Gray αποτελεί βοηθητικό εγχειρίδιο που εξηγεί τις διαφορές αυτές καθώς και τρόπους αντιμετώπισης τους. 

 ***ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΥΧΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ-ΗΝ ΑΛΛΗ, ΜΕ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ!!!

 Άντρες και γυναίκες αποδίδουν διαφορετικές αξίες στην έννοια της σχέσης καθώς επίσης διαφέρουν και οι τρόποι που ο καθένας αντιμετωπίζει το στρες και συναισθηματικά ζητήματα. Οι άντρες τείνουν να εσωκλείουν τα συναισθήματα τους, αφήνοντας τα να σιγοβράζουν και να εκδηλώνονται τις περισσότερες φορές σε καταστάσεις πόνου ή έντονου θυμού.  Τυπικά, το βρίσκουν δυσκολότερο να συζητήσουν ή να εκφράσουν τα συναισθήματα τους. Από την άλλη μεριά, οι γυναίκες πιο ελεύθερα και εύκολα επικοινωνούν αυτό που νιώθουν οποιαδήποτε στιγμή. Ωστόσο, αν και οι διαφορές ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες εμφανίζονται στα πρώτα στάδια της σχέσης, εντείνονται με την πάροδο του καιρού.

Όσο για το μύθο περί μονογαμίας, ΔΕΝ αποτελεί εκ γενετής στοιχείο κανενός φύλου. Φημολογείται ότι οι γυναίκες είναι περισσότερο μονογαμικές από τους άντρες, όμως πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως η εντύπωση αυτή παραμένει μια αναληθής υπόθεση.

***Μαθαίνοντας να επικοινωνείς ΕΛΕΥΘΕΡΑ και ΑΝΟΙΧΤΑ με τον σημαντικό άλλο-η στη ζωή σου, είναι το κλειδί για μια ευτυχισμένη σχέση…***

 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
  • Εξέφρασε τα συναισθήματα σου όπως θα ήθελες κάποιος να τα εκφράσει σε σένα, αποδίδοντας την κατάλληλη σημασία και σοβαρότητα.
  • Άκου προσεκτικά τι έχει ο άλλος να σου πει σχετικά με αυτά που νιώθει και μάθε να απαντάς και να τα επικυρώνεις. Πολλά ζευγάρια βλέπουν αυτή τη διαδικασία σαν διαφωνία σχετικά με το ποια συναισθήματα είναι ``λάθος`` και ποια ``σωστά``. Δεν υπάρχουν όμως αποδεκτά και μη αποδεκτά συναισθήματα. Όλα έχουν την ίδια αξιοπιστία και εγκυρότητα και χρίζουν προσοχής και σεβασμού.   
Για παράδειγμα…
Λάθος αντιμετώπιση:
-``Είμαι πολύ πληγωμένη-ος αυτή τη στιγμή. Αυτό που είπες ήταν πολύ κακό.``
-``Είμαι εγώ κακός-ια? Και τι γίνεται με σένα? Φέρεσαι σαν ένα μεγάλο μωρό.``
Προτεινόμενη αντιμετώπιση:
-``Είμαι πολύ πληγωμένη-ος αυτή τη στιγμή. Οι λέξεις σου με πόνεσαν στο άκουσμα τους.``
-``Καταλαβαίνω ότι είσαι πληγωμένη-ος, και είμαι πολύ θυμωμένος-η επίσης, γιατί αναφέρθηκα στο τι έκανα, συγνώμη.``

  • Κατάλαβε ότι κανείς δεν κερδίζει ή χάνει από μια διαφωνία. Η ζωή δεν είναι παιχνίδι και δεν θα έχεις δεύτερη ευκαιρία σ’αυτή. Το μόνο που κερδίζεις από μια διαφωνία είναι η επιπλέον δυσαρέσκεια για το σημαντικό άλλο της ζωής σου. Οι διαφωνίες είναι χρήσιμες στο να καταλάβουμε τη θέση του άλλου και να αντιληφθούμε-σεβαστούμε επαρκώς τα συναισθήματα που τις προκάλεσαν.
  • Μπες στη θέση του άλλου και προσπάθησε να δεις τα πράγματα από τη δική του πλευρά. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάποιους ανθρώπους επειδή δεν μπορούν να αποχωριστούν τα δικά τους συναισθήματα ούτε για ένα λεπτό. Μαθαίνοντας, όμως, να το κάνει κάποιος αυτό, είναι ικανός να αναπτύξει καλύτερη αίσθηση του λόγου που ο άλλος έχει έρθει σε μια συγκεκριμένη θέση και τα κίνητρα που τον οδήγησαν σε αυτήν και σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Τέλος, υπάρχουν ερωτήσεις που κανείς πρέπει να κάνει στον εαυτό του, ώστε να μπει στο δρόμο μιας καλύτερης επικοινωνίας:
Σα γυναίκα σου χει συμβεί
  • Να ζητάς από τον άλλο απλά να σε ακούσει, ώστε να νιώσεις καλύτερα βγάζοντας ότι έχεις από μέσα σου?
  • Να ακούς τον άλλο χωρίς να προτείνεις τις δικές σου λύσεις αλλά να τον αφήνεις να βρει τις δικές του? 
Σαν άντρας σου χει συμβεί
  • Να σταματήσεις τον εαυτό σου από το να διακόπτει τους άλλους, ειδικά τη σύντροφο σου?
  • Να ενημερώσεις τη σύντροφο σου πως δεν αποκόβεσαι από αυτή όταν θες να μείνεις μόνος σου ή να βγεις με τους φίλους σου?
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll